Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
Μία συζήτηση με τη πρώτη τρανς γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα στη Β. Ιρλανδία.


   Β. Ιρλανδία:: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 | 10:05


Μία συζήτηση με τη πρώτη τρανς γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα στη Β. Ιρλανδία.

Το Scope συναντά την Ellen Murray, την πρώτη τρανς γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές στη Β. Ιρλανδία

*

* του Nick Garbutt | Scope.
 Μετάφραση για το transs.gr
*  
Μαρίνα Νικολάου

Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι για την 22χρονη Έλεν, υποψήφια των Πρασίνων για το Δυτικό Belfast στις εκλογές του Μαΐου. Μεγαλωμένη στο Andersontown, ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών των οποίων ο ακτιβισμός δεν έχει τις ρίζες του στο παρελθόν της Β.Ιρλανδίας.

«Μεγάλωσα σε μια κοινωνία με τις γνωστές συγκρούσεις και οι άνθρωποι της ηλικίας μου δεν ασχολούνταν με τα πολιτικά», λέει η ίδια. «Το είδα σαν παλιό παιχνίδι, οικονομικό παιχνίδι, γεμάτο έννομα συμφέροντα, αμετάβλητο, μια αιρετική κουνελότρυπα όπου τίποτα δεν συμβαίνει. Είχα έντονη αποστροφή και ποτέ δεν είχα σκεφτεί τις εκλογές πόσο μάλλον να θέσω υποψηφιότητα για αξίωμα». Συνεχίζει: «Τώρα είμαι πολύ ενθουσιασμένη για την υποψηφιότητά μου. Δεν είχε υπάρξει κανείς τρανς άνθρωπος ή έστω από την LGBT κοινότητα. Θα έστελνε ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα μία τέτοια εκλογή».


Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη σε έδρες που κυριαρχούνται τόσο από το Sinn Fein. Αλλά το γεγονός ότι θέτει υποψηφιότητα θα έχει τουλάχιστον κάποια επίδραση στον πολιτικό διάλογο που οδηγεί στην εκλογή. Το ταξίδι της Murray στην πολιτική εμπνέεται εν μέρει τουλάχιστον από τις εμπειρίες της ως νέο τρανς άτομο που αποκαλύπτει τη ταυτότητά της στη Βόρειο Ιρλανδία. Στο σχολείο, πήγαινε σε καθολικό λύκειο, ήταν μπερδεμένη σχετικά με την εφηβική της ηλικία και στην έναρξη της εφηβείας.

«Ενστικτωδώς ήξερα τι συνέβαινε αλλά δεν μπορούσα να το περιγράψω», λέει. «Δεν είχα ποτέ την πεποίθηση ότι γεννήθηκα σε ‘λάθος σώμα’, απλώς ένιωσα ότι δεν αναπτυσσόταν με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αυτή η προσωπική αντίληψη ήταν ενστικτώδης στο σημείο που αναγνώριζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το διδάσκεσαι στο σχολείο και μέχρι τα 16 με 17 δεν μπορούσα να το εκφράσω».

Μέχρι τότε υπέφερε από κατάθλιψη και ήταν σε άσχημη κατάσταση. Και τότε ζήτησε βοήθεια ψυχολογική βοήθεια και ενεπλάκη με τον ακτιβισμό. Όταν ενημερώθηκε από την επιτροπή υγείας ότι δεν προβλέπεται κάποια αγωγή στο προσεχές μέλλον, αποφάσισε να το πολεμήσει. Πίεσε τα μέλη της νομοθετικής επιτροπής, πετυχαίνοντας να τεθεί το θέμα στην Επιτροπή και ακόμη να εξασφαλίσει ένα γράμμα από τον τότε Υπουργό Υγείας Edwin Poots, δεσμευόμενος να ασχοληθεί με το θέμα. «Μερικούς μήνες αργότερα έκλεισα ραντεβού».

Η εμπειρία αυτή την οδήγησε στη συμμετοχή της στο Sail NI, μια ομάδα που παρέχει υποστήριξη στις οικογένειες των τρανς ανθρώπων, όπου ηγείται της ανάπτυξης πολιτικών. Παράλληλα αισθανόταν ότι υπήρχε ανάγκη υποστήριξης για τους νεότερους τρανς ανθρώπους. «Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η συμμετοχή μου σε διαδυκτιακές κοινότητες. Μπορεί να μην είναι τέλειες, αλλά αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους. Θα δεις νέους να αφηγούνται την καθημερινότητά τους αφιλτράριστα και βλέποντας αυτές τις ιστορίες ανεβαίνεις ψυχολογικά.»

Η Ellen βρήκε πολλούς νέους ανθρώπους στο tumblr και στο Twitter και πρότεινε να συναντιούνται στο Belfast για καφέ μια φορά το μήνα. Αυτή η ομάδαεξελίχθηκε στο Gender Jam, την οργάνωση της οποίας ηγείται. Παρέχει υποστήριξη σε άτομα και ασχολείται με τα θέματα πολιτικής της τρανς κοινότητας. Είναι φανατική υποστηρικτής της πολιτικής αναδόμησης και υπογραμμίζει τρεις τομείς στους οποίους το GenderJam αποζητά την αλλαγή: καλύτερη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την τρανς κοινότητα, βελτιώσεις στα σχολικά καθεστώτα και νομική αλλαγή. Στα πλαίσια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπάρχουν δύο κύρια θέματα.

Τα trans άτομα συχνά παραπονούνται για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και όταν αποζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. «Συχνά δεχόμαστε άσχημες κριτικές, όπου οι άνθρωποι νιώθουν ακυρωμένοι σε κάθε περίπτωση», λέει. Υπάρχουν επίσης προβλήματα στη πρόσβαση σε εξετάσεις που προσφέρονται με βάση το φύλο, με προβληματικό τρόπο για τους τρανς ανθρώπους.

Πάνω και ανεξάρτητα από αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με εξειδικευμένη φροντίδα, είναι δύσκολο να έχεις πρόσβαση αν δεν εργάζεσαι, διότι οι γιατροί ζητούν από τους ανθρώπους να βιώσουν μια ‘πραγματική εμπειρία ζωής’ πριν τη θεραπεία. Υπάρχει επίσης η προσδοκία της παρουσίας στο ραντεβού στο φύλο που αυτοπροσδιορίζονται ενώ παράλληλα αν δεν είναι out στον οικογενειακό κύκλο δε θα υπάρχει φροντίδα. Η Ellen σημειώνει ακόμη ότι πολλά τρανς άτομα προκειμένου να λάβουν ιατρική υποστήριξη, αναγκάζονται να λένε ψέματα. Συμπληρώνει πως τα σχολεία βελτιώνονται, αλλά γενικά, είτε δεν ξέρουν τι να κάνουν και παρερμηνεύουν είτε νομίζουν ότι ξέρουν μετά από συζήτηση με ένα τρανς άτομο αλλά μετά συνειδητοποιούν ότι η συμβουλή που πήραν δεν ισχύει για τους άλλους.

Άλλα ιδιαίτερα θέματα είναι οι τρανς μαθητές που τους ζητείται να χρησιμοποιούν διαφορετικές τουαλέτες από τις αντρικές ή γυναικείες και στη συνέχεια δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν καθώς χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν φωτοτυπικά μηχανήματα ή διάφορα άλλα παρόμοια. Θέλει επίσης να δει αυτά τα σχολεία που απαγορεύουν στα κορίτσια να φορούν παντελόνι και να αναμορφώσει αυτές τις πολιτικές. «Τα σχολεία είναι πολύ σημαντικά, λέει, διότι η σχολική εμπειρία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχική υγεία και όπου τα σχολεία είναι υποστηρικτικά, αυτό κάνει τη διαφορά».

Τέλος, θέλει να δει νομικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένου του ξεκάθαρου ορισμού των εγκλημάτων μίσους και την κατάργηση της καταχώρησης φύλου για τα τρανς άτομα. Θα ήθελε ένα νέο σύστημα όπου οι άνθρωποι να μπορούν να επιλέγουν να μην αναγράφεται καθόλου το φύλο τους. Πολλά τρανς άτομα βρίσκουν το σύγχρονο σύστημα προσβλητικό και άβολο και υπάρχει πολλή δυσαρέσκεια απέναντι στα παντρεμένα ζευγάρια ακυρώνοντας αναγκαστικά το γάμο τους αν ο ένας εκ των δύο επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το φύλο του.

Η Ellen συμμετείχε στους Πράσινους αφού παρακολούθησε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από το ΝΙ21 για τις γυναίκες και την πολιτική. Σκέφτηκε ότι ο μοναδικός άνδρας του πάνελ, ο John Barry των Πρασίνων, ήταν ο μόνος πανελίστας ομιλητής. Δραστηριοποιήθηκε στη νεολαία των Πράσινων και τους queer Πράσινους προτού αποφασίσει ότι ήθελε να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για αυτό αλλά είμαι προετοιμασμένη αν κάτι δεν πάει καλά. Δεν φοβάμαι την σκληρότητα της πολτικής. Το θέμα είναι ότι όταν είσαι τρανς άτομο, αυτό από μόνο του είναι σκληρό. Υπήρξα τυχερή που απέφυγα τη βία αλλά δεν είναι και ότι πιο εύκολη η συνύπαρξη με υπερβολικά εχθρικούς ανθρώπους. Πρέπει να δείτε τη λίστα των ατόμων που έχω μπλοκάρει στο twitter!

«Υποθέτω ότι τα θέματα που αντιμετώπισα όταν έθεσα υποψηφιότητα μοιάζουν να μην είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό και φαίνεται λιγότερο πιθανόν το πολιτισμικό σοκ, η υποψηφιότητα είναι παιχνιδάκι συγκριτικά», καταλήγει.


Trans News


Πηγή: Scope  14-1-2016

* Μαρίνα Νικολάου

Η Μαρίνα Νικολάου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Στο transs.gr συμμετέχει εθελοντικά, στηρίζοντας τον αγώνα, της τρανς κοινότητας.

© Transs.gr 


Η Βόρεια Ιρλανδία (αγγλικά: Northern Ireland, σκωτικά του Όλστερ: Norlin Airlann) είναι μια από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ευρισκόμενη στα βορειοανατολικά της Ιρλανδίας, μοιράζεται ένα σύνορο με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας στα νότια και τα δυτικά. Πηγή: Βικιπαίδεια


******************************************************************
Στηρίξτε τον Πολύχρωμο Πλανήτη, τον μοναδικό εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο στην χώρα μας που εξειδικεύεται στην γκέι, λεσβιακή και τρανς πεζογραφία, ποίηση και δοκίμιο.

Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο
Πολύχρωμος Πλανήτης,
Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕ,
τηλ. 210.8826600,

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:30.
και Σάββατο 09:00 ? 18:00

http://www.colourfulplanet.com/
E-mail : info@colourfulplanet.com

Το transs.gr, λειτουργεί εθελοντικά χωρίς καμμία κρατική ή άλλη επιχορήγηση.
Transs.gr works in voluntary basis and does not take state-run or any other kind of aid grand.
Support Transs.Gr.
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω