Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
Κούβα: Κάποτε φυλακισμένη, μια τρανς Κουβανή, ορκίζεται να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην πατρίδα της


   Κούβα: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016 | 09:25

ΑΡ.Κ.: 497042

Κούβα: Κάποτε φυλακισμένη, μια τρανς Κουβανή γυναίκα, ορκίζεται να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην πατρίδα της.


Η Άννα Μαρέρο, τρανς γυναίκα, λέει ότι επανελειμμένες φορές φυλακίστηκε στη Κούβα διότι φορούσε μακιγιάζ και γυναικεία ρούχα.

 Μετάφραση για το transs.gr
*  
Κατερίνα Τούση.


Η Άννα Μαρέρο τραβάει το μανίκι της και δείχνει το αριστερό μπράτσο της.

«Στις φυλακές της Κούβας, προσπάθησα επανειλημμένα να αυτοκτονήσω με την χρήση μαχαιριών,» μας αναφέρει. Οχτώ φορές.“Uno, dos, tres, quarto, cinco, seis, siete, ocho,” μετράει στα Ισπανικά. Μετράει τις επουλωμένες πληγές στο μπράτσο της. Τα σημάδια μοιάζουν με οριζόντιες μπάρες.


Αυτές τις μέρες, είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδεύεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα, αλλά κάποιοι Κουβανοί δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό ειδικά ισχύει ιδιαίτερα για τους τρανς κατοίκους της Κούβας, όπως η Μαρέρο, 54 ετών, που έζησε στη Κούβα τις δεκαετίες των 60 και 70. Τότε, η κυβέρνηση της Κούβας είχε αυστηρές προσδοκίες γένους και συνήθιζε να στέλνει τους γκέι και τους τρανς ανθρώπους στις φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς ακολουθούσαν, όπως ονομαζόταν, «αποκλίνουσα ζωή.»

«Ήταν απαίσιο», λέει η Μαρέρο, η οποία έφυγε από την Κούβα το 1980 κατά την «καραβιά Μαριέλ», όπως ονομάστηκε η ομαδική μετανάστευση γκέι και τρανς ανθρώπων. «Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση της Κούβας ήταν οπισθοδρομική και σκληρή απέναντι στην ομοφυλοφιλία.»

Λέει ότι οι γκέι και οι τρανς φυλακισμένοι ήταν στο έλεος σκληρών δεσμοφυλάκων. «Γνώρισα έναν γκέι άνδρα ο οποίος είχε εκ φύσεως μεγάλα στήθη και αυτό ενοχλούσε τις αρχές της φυλακής τόσο πολύ, που του κάνανε επέμβαση για να του τα αφαιρέσουν», μας αναφέρει. Η Μαρέρο αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς από πολύ μικρή ηλικία. Στη Κούβα, φορούσε τα ρούχα και το μακιγιάζ της μητέρας της - και πλήρωσε το τίμημα. «Από την ηλικία των 10 έως την ηλικία των 18, ήμουν συνήθως στη φυλακή στην Κούβα. Επειδή ήμουν ο εαυτός μου», μας αναφέρει.

Εκείνη η Κούβα, η Κούβα που ήξερε η Μαρέρο, αλλάζει. Η Μαριέλα Κάστρο, η κόρη του Προέδρου Ραούλ Κάστρο, είναι διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης και ηγείται του κινήματος υποστήριξης της κοινότητας των γκέι και τρανς στη Κούβα - ηγείται ακόμη και σε αντί-ομοφοβικές παρελάσεις στη Αβάνα.

Το 2013, το κοινοβούλιο της Κούβας, ψήφισε νόμο το οποίο απαγόρευε τις διακρίσεις σε χώρους εργασίας, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η Μαριέλα Κάστρο, η οποία είναι επίσης και μέρος του κοινοβουλίου, ψήφισε εναντίον της απαγόρευσης καθώς δεν συμπεριλάμβανε προστασία για τους τρανς ανθρώπους.

Από το 2008, η Κούβα προσφέρει δωρεάν επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου δια μέσου της δημόσιας παροχής υγείας. «Στη Κούβα αυτή είναι μια αργή διαδικασία» αναφέρει η Κάστρο στο DailyXtra, μια ιστοσελίδα του Καναδά που καλύπτει την γκέι κοινότητα. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνία, αλλά η αλλαγή της συνείδησης των ανθρώπων μπορεί να είναι μια αργή διαδικασία. Η Κάστρο πρόσθεσε ότι στη Κούβα, η ομοφοβία και η τρανσφοβία επικρατούν σε μεγάλο βαθμό.

Η Μαριέτ Πάθυ Άλεν, μια φωτογράφος από την Αμερική, φωτογραφίζει τρανς γυναίκες της Κούβας από το 2013. Η Άλεν, λέει για τις γυναίκες που έχει γνωρίσει ότι, «είναι μια πολύ σκληρή ζωή». Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί με το ΛΟΑΤ κίνημα στη Κούβα, πολλές από τις τρανς γυναίκες που έχει φωτογραφήσει η Άλεν, είναι θύματα παρενόχλησης και συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Λένε επίσης ότι δεν μπορούν να βρουν εργασία. «Οι περισσότερες δεν έχουν επιλογή και καταλήγουν στη σεξουαλική εργασία», αναφέρει η Άλεν. Και υπάρχουν πολλές απειλές βίας, ειδικά έξω από την Αβάνα.

Νωρίτερα φέτος, μια τρανς γυναίκα λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου κοντά στην δυτική πόλη του Πινιάρ ντελ Ρίο, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης της Κούβας. Οι ακτιβιστές στη Κούβα το χαρακτήρισαν ως έγκλημα μίσους. Ακόμη, πολλοί τονίζουν ότι η Μαριέλα Κάστρο είναι ένας φάρος ελπίδας και ίσως σημάδι μακροχρόνιας αλλαγής για τους/τις τρανς Κουβανούς.

Στο Μαϊάμι, η Μαρέρο αναφέρει ότι γνωρίζει πως τα πράγματα εξελίσσονται στη Κούβα. «Η Μαριέλα Κάστρο έχει αλλάξει και έχει ανοιχτεί για πολλά πράγματα που συμβαίνουν εκεί,» μας αναφέρει. «Εάν η Μαριέλα Κάστρο ήταν εκεί όταν ζούσα εγώ εκεί, ίσως δεν θα χρειαζόταν να έρθω εδώ». Η Μαρέρο λέει ότι την τρανσφοβία που έζησε στη Κούβα, την έζησε επίσης αρκετά νωρίς στην εξόριστη κοινότητα της Κούβας.

Αναφέρει ότι οι Κουβανοί αστυνομικοί της Αμερικής συνήθιζαν να την σταματούν και να την κατηγορούν ότι ασκεί σεξουαλική εργασία. Την ρωτούσαν ποιο ήταν το φύλο της και την παρενοχλούσαν σεξουαλικά. «Αισθάνθηκα ανίσχυρη», μας αναφέρει.

Καθώς αλλάζει η κατάσταση με αργούς ρυθμούς στη Κούβα, η Μαρέρο επίσης μας αναφέρει ότι βλέπει μεγαλύτερη αποδοχή των τρανς ανθρώπων στο Μαϊάμι . «Σήμερα, μπορώ να περπατάω πιο ελεύθερα. Μπορώ να πάω όπου θέλω. Και μπορώ να είμαι αυτή που θέλω, χωρίς να αντιμετωπίζω τόσες πολλές διακρίσεις», μας αναφέρει. Ακόμη όμως και με τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνονται όλο και πιο ομαλές, δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό της να επιστρέψει.

«Υπέφερα πολύ στη Κούβα. Θα μου προκαλούσε πολύ πανικό αν επέστρεφα εκεί. Δεν θα επέστρεφα ούτε για μια σύντομη επίσκεψη.»

Η απόφαση της γίνεται απόλυτη όταν κοιτάζει το μπράτσο της. Οι ουλές που προκάλεσε στον εαυτό της από την ζωή της στις φυλακές της Κούβας είναι μια μόνιμη υπενθύμιση μιας εποχής που δεν μπορούσε να είναι ελεύθερη - και δεν μπορούσε να είναι ο εαυτός της.

 
Trans News


© Transs.gr  με πληροφορίες από Pri.org  28/01/2016 | 12:45* Κατερίνα Τούση

Η Κατερίνα Τούση έχει γεννηθεί στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία και διδάσκει σε σχολείο της Αθήνας. Είναι μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Στο transs.gr συμμετέχει εθελοντικά, στηρίζοντας τον αγώνα, της τρανς κοινότητας...»Διαβάστε περισσότερα


******************************************************************
Στηρίξτε τον Πολύχρωμο Πλανήτη, τον μοναδικό εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο στην χώρα μας που εξειδικεύεται στην γκέι, λεσβιακή και τρανς πεζογραφία, ποίηση και δοκίμιο.

Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο
Πολύχρωμος Πλανήτης,
Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕ,
τηλ. 210.8826600,

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:30.
και Σάββατο 09:00 ? 18:00

http://www.colourfulplanet.com/
E-mail : info@colourfulplanet.com

Το transs.gr, λειτουργεί εθελοντικά χωρίς καμμία κρατική ή άλλη επιχορήγηση.
Transs.gr works in voluntary basis and does not take state-run or any other kind of aid grand.
Support Transs.Gr.
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω